Безгласно помирување: Градење мир на Балканот

Пост-османлиската / австро-унгарската историја на голем дел од регионот на западен Балкан во Европа е една од различните популации кои се здобиваат со слобода, потоа се принудени заедно, распарчени, здружени и со проширен распад на Југославија, повторно разделувајќи се.

Брутални судири во регионот за време на тоа одвојување; територијални спорови; и историските етнички, религиозни и културни разлики, сите продолжуваат да придонесуваат кон основата на недоверба, непријателства и потенцијал за поголема дестабилизација во регионот.

Во согласност со фокусот на Ротари Интернационал за градење мир и решавање на конфликти, ротари клубовите и установите за деца без соодветна родителска грижа во шест од балканските земји - Србија, Босна и Херцеговина, Северна Македонија, Косово, Хрватска и Црна Гора - сега се вклучуваат во напор дизајниран да помогне да се донесе траен мир во регионот.

Напорот е, првично, програма за воведување на едни со други со најмала корист во секоја од земјите, овозможувајќи им безбедно да се мешаат и да учат една од друга.

Предводен од Ротари Клуб Прага Интернешнл, клуб со членови во моментов од шеснаесет држави, проектот „Безгласно помирување“ ќе ги ангажира младите возрасни лица од секој од објектите на пат на истражување и образование на коишто инаку би можеле никогаш да не бидат изложени.

Со дополнителна изложеност и менторство, постои потенцијал да ги водат овие млади луѓе кон глобално државјанство, со разбирање за тоа како да ги препознаат и прифатат нивните разлики, бидејќи сите се неопходни градежни блокови за мирен живот.

Секое лице или субјект заинтересирано за оваа програма може да придонесе за нејзиниот успех:

  • Ротаријанците во земјите од Балканот се охрабруваат да ги подадат рацете за помош на објектот што учествува во вашата земја.
  • Сите Ротаријанци се охрабруваат финансиски да придонесат во овој напор и лесно можат да го сторат тоа преку врската за придонес на оваа страница.
  • Другите субјекти исто така се охрабруваат да учествуваат, или преку парични донации или во натурална поддршка за превоз, сместување, оброци и потреби за лична нега на младите возрасни лица во програмата.

Ова е прва година од проект за кој се надеваме дека ќе биде во тек. Исто така, се аплицираат за ротациони грантови, и со ваша помош, програмата може да стане долгорочен и одржлив напор и, можеби, модел за слични напори во други конфликтни области низ целиот свет.

Ве молиме придружете ни се.

Овој проект е финансиран од ваши донации и поддршка од:

RC Vilvoorde/BelgiumC9 InternationalЛаставица
SOS Children’s Villages/Czech RepublicPorsche/Belgium

Овој проект е финансиран од ваши донации и поддршка од:

Лого на Ротари Дистрикт 2240
Лого на РК Вилворд/Белгија
Меѓународно лого C9
Лого на Ластавица
Лого на СОС Детски села/Република Чешка
Лого на Порше/Белгија
Adra Logo